{ "title": "Gül Ağacı", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-agaci.jpg", "date": "20.01.2024 14:55:29", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Gül Ağacı, Çok yıllık çalı ve yarı odunsu bir bitki türü olan gül ağacı, çift çenekli bitkiler arasında yer alır. Oldukça hızlı büyüyen gül ağacı belirli aralıklarla yapılacak olan budama ile daha kaliteli çiçekler açabilir. Çalı formu haricinde birçok farklı çeşitte yetiştirilebilen gül ağacı sarılıcı, tırmanıcı ve yayılıcı formlarda da yetiştirilebilir. Gül Ağacı bahçe düzenlemesinin vazgeçilmezidir ve bulunduğu her ortama ayrı bir hava katar. Kültürlemeler sonucu minyatür şeklinde ve saksı bitkisi olarak da balkonlarda yetiştirilebilir.

Gül Ağacı fidanlarına güvenilir olan seralardan satın alabilirsiniz. Aldığınız fidanların sağlıklı bir gül ağacı olmasını istiyorsanız aşının üzerinde en az dört adet sağlıklı dal çıkmış olmasına ve yapraklarının lekesiz ve canlı olmasına dikkat etmelisiniz.

Gül ağacının dikim zamanı, saksı içerisinde satın aldığınız gülleri her mevsim dikebilirsiniz.

Gül ağacı toprak seçimi, gül ağaçları oldukça dayanıklı olan bitkilerdir ve killi ve demiri bol kırmızı topraklarda daha verimli bir şekilde yetişirler. Asitli ve mineral oranı düşük topraklarda verimi azalır ve fazla gelişmez.

Oldukça fazla güneş ışığına ihtiyaç duyan gül ağaçları gölge ve kuytulara dikilmelidir. Eski gül ağaçlarının bulunduğu yere yeni gül fidanları dikeceksiniz eğer dikim yapmadan önce toprağı derin ve geniş bir şekilde açmalı ve çıkardığınız toprağın yerine hazırlamış olduğumuz yeni toprağı koyarak dikim yapmanız gerekmektedir. Gül ağaçları en çok drenajlı toprakları severler. Su sızdırmayan topraklara dikildiği takdirde iyi sonuç alınmamaktadır. Gül ağaçları dikilmeden önce 50 cm derinlik ve genişliğinde yer açılarak toprakta bulunan ot ve taşlar temizlenmeli ve toprak gübre ile karıştırıldıktan sonra dikim işlemi yapılabilir.

Gül ağacı sulama, bitki yapısı olarak oldukça dayanıklı bir tür olan gül ağaçlarının sulaması geciktiği takdirde hemen kuruyup solmazlar. Ancak sulama yapıldığı zaman güller gelişme göstermez ve tomurcuklanma kendilerini koruma altına alırlar. Gül ağaçlarına sulama yapılırken ağacın dibinde suyun fazla birikmemesine dikkat etmek gerekir haftada hava sıcaklığına göre bir ya da iki defa sulama işlemi yapmak yeterli olur. Saksıya dikilen ağaçlar ise daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle daha dikkatli sulanmaları gerekir.

Gül ağacı gübreleme, gül ağacının toprağı mutlaka gübre ile beslenmelidir. Doğal gübre olarak koyun, keçi ve sığır gübrelerinin kullanılması önerilir. İlkbahar mevsimi ve yaz mevsiminin başında yılda iki defa olmak üzere toprak derin bir şekilde çapalanarak bol miktarda gübre ile karıştırılmalıdır. Doğal gübrelerin yanı sıra özel gül besinleri de kullanılabilir. Özel gül gübresi bulunamazsa özel bitki besinleri ve suni gübreler de kullanılabilir. Ancak tek özellikte olan potasyum, şeker ve azot gübreleri gibi suni gübreler gül ağacına zarar verebilir.

Gül ağacı budama, budanmış olan gül ağacı oldukça fazla sürgün oluşturur ve çiçekleri oldukça küçük ve kalitesizdir. Gül ağacının uygun bir şekilde budanması yaşlı, hasta ve verimsiz olan dalların çıkartılarak iyi bir çiçeklenme olması için birkaç dal bırakılarak yapılır. Budama işlemi ile bahçenize uygun olan ağaç şekli de yaratabilirsiniz. Budama işlemi ile sağlıklı ve kuvvetli bir ağaç gelişimi sağlayabilir, ağacın içine havanın ve ışığın daha fazla girmesine yardımcı olabilirsiniz. Gül ağacının budama işlemi dikim aşamasında dikim budaması ile başlayıp sonbahar sonu ve kış bitimi arasında yapılır.

Gül ağacı çoğaltılması, bu işlem nisan ayında kökten ayırma yöntemi ile yapılabilir. Bu yöntem aynı zamanda her ortamda yapılabilecek olan ve oldukça zahmetsiz bir çoğaltma yöntemidir. Çoğaltma yapılırken köklerinden ayırdığınız gülü vakit kaybetmeden köklerinden başka bir saksının içine dikip çoğaltabilirsiniz. Köklerinden ayırıp saksıya diktiğimiz gül sulama ve bakımına dikkat ettiğiniz takdirde kısa zamanda büyüyerek çiçek verir.
" } ] }