{ "title": "Gül Bakımı", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-bakimi.jpg", "date": "19.01.2024 17:53:11", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Gül bakımı, Güller saksı içerisinde satın alındığı zaman her mevsim dikilebilir. Gül alırken fidanları dikkatle incelemek gerekmektedir. Güllerin üzerinden çıkan en az 3/4 dal bulunmasına dikkat edin. Alacağınız gülün yapraklarının canlı lekesiz ve sağlıklı görülmesi gülünüzün uzun ömürlü olması için önemlidir. Gül seçerken ilk bahar ve sonbaharda çok çeşitli olacağı için bu mevsimlerde seçmenizde fayda vardır. Güller dayanıklı bitkilerdir. Kırmızı kumlu demiri bol ve killi toprakları tercih ederseniz gelişimleri hızlı olacaktır. Gül bakımı için yapmanız gereken gülün toprağını öncelikle uygun seçmenizdir. Gülü dikeceğiniz yerin derin ve geniş olması gerekir. Güllerin bakımı kolaydır. Güller su tutan toprakları sevmezler.

Gül bakımı için toprağı nasıl olmalıdır, Güller dayanıklı bitkiler olduğu için drenajlı toprakları severler. Gül dikerken aralarındaki mesafenin küçük güller için 25 cm kısa güller için 50 cm orta boy güller için 75 cm büyük güller içinse en az 1 metre olmasına dikkat etmeniz dikkat edilir. Aradaki bu mesafe sarmaşık güllerinde 2.50 metreden az olmamalıdır. Bu mesafenin altında daha sık dikilen güllerin bakımı zor olacağı gibi hava dolaşımının azalacağını da unutmayınız. Mesafesi az olan güllerin mantar ve benzeri hastalıklara yakalanma olasılığı daha yüksektir.

Gül bakımı yer değiştirme, Gül bakımı için güllerin bazen toprağının ya da yerinin değişmesi gerekebilir. Güllerin yerini değişmek gerekir ise en uygun zaman kasım ve aralık aylarıdır. Gülümüzün köklerine zarar vermeden dikkatli bir şekilde çıkarmanız gerekir. Yerinden kökleriyle çıkarttığınız gülü vakit kaybetmeden hazırladığınız diğer yere dikmeniz gerekir. Dikme işlemi bittikten sonra gülünüzü bol su ile sulayın.

Gül bakımı gübreleme işlemi, Gülleriniz her yıl gübrelemek gerekir. Güller sürekli besin kaynağına ihtiyaç duyan bitkilerdir. Gübreleme işleminde gübrenin gülün çevresini tamamen örtmesi gerekir. Gül bakımı yaparken gübreleme işlemini sonbaharda yapınız. Sonbaharda yapılan gübreleme işlemi gülün kış boyu besinin sürekli alabileceği ve tamamen kapanan gübreyle köklerini soğuk kış günlerinden korumuş olacaktır.

Gül bakımında sulama, Gül bitki yapısı olarak dayanıklı bir bitkidir. Düzenli sulanmaması durumunda gelişime göstermez ve kendilerini korumaya alırlar. Bu durum genç fidelerde aynı değildir. Genç fideleri susuzluk bir müddet sonra solup kurumalarına neden olur. Gülünüzü sularken yeterli miktarda su vermeniz uygundur. Gül fazla miktarda verilen sudan hoşlanmaz. Az veya sık sık su vermek gül için uygun değildir. Hava durumuna ve toprağın durumuna bakarak haftada 1-2 kere su vermek uygun olabilir. Saksı gülleri için bu durum değişir. Saksı gülleri sulanmaya daha çok ihtiyaç duyarlar bu güllerin sulaması ve bakımı daha hassas ve özenli olmalıdır.
" } ] }