{ "title": "Gül Baklavası", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-baklavasi.jpg", "date": "20.01.2024 02:52:25", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Gül Baklavası, tatlısı tarifi çıtır çıtır ağızda dağılan enfes bir baklava tarifidir. Gül baklavasının yapımı diğer baklavalara göre biraz zahmetli olsa da inanın ki bu zahmete değen bir tadı ve lezzeti vardır. Gül baklavasını hazırlayarak fırında kızarttıktan sonra şerbetini daha sonra da üzerine dökebilirsiniz. Ama en iyisi tabii ki de taze iken şerbetini dökerek yemektir. Gül baklavası Kayseri mutfağının olmazsa olmaz en lezzetli şerbetli tatlıları arasındadır. Özellikle de bayramlarda ve özel günlerde muhakkak yapılan bir tatlı çeşidi olan gül baklavası misafirlere ikram edilir. Misafirler tarafından sevilerek yeneceğinden emin olabilirsiniz. İç malzemesinde ceviz kullanılır. Cevizli baklava seven kişiler bu şerbetli tatlı tarifini bir yere kaydederek muhakkak yapmalılar. Baklava yapmak oldukça emek gerektiren ama emeğin sonunda muhteşem bir tada ulaşacağınız bir şerbetli tatlıdır. Gül baklavası da oldukça emek isteyen ancak yapılışı çok zevkli olan lezzetli bir şerbetli tatlı tarifidir. Bu tatlının en büyük özelliği görüntü olarak kıvrım kıvrım durmasıdır. Baklavalarda iç malzeme olarak genellikle ceviz kullanılır ama daha değişik iç malzemelerde kullanılabilir. Eskiden Atalarımız iç malzeme olarak leblebi kullanırlarmış. Tatlının içine leblebi olur mu diye hiç düşünmeyin gayet güzel oluyor. Anadolu'da halen leblebili baklava yapılmaktadır. Gül baklavasının hamurunda tahinde kullanılmıştır. Bunu daima soruyorlar kullansak olur mu diye gayet güzel olur tahin hem tatlıya gevreklik katar hemi de tel, tel olmasını sağlar. İllaki tahin koymanız gerekmez evinizde var ise koyarsanız da bu enfes tatlı daha da enfes olur.

Gül Baklavası İçin Gerekli Malzemeleri
Gül Baklavası Üzeri için
Gül Baklavası Şerbeti için
Gül Baklavası Nasıl Yapılır?

Öncelikle tatlının şerbetini yapmak gerekir. Su ve şeker şerbet kıvamına gelene kadar limon suyu damlatılarak iki dakika sonra ocaktan indirilir. Gelelim gül baklavasının yapılışına öncelikle süt, yağ, tahin ve su bir kap içinde iyice karıştırılır. Üzerine yavaş, yavaş un ile tuz eklenerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Daha sonra yoğrulan hamurun üstüne nemli bir bez kapatılarak hamur üç, dört saat kadar dinlendirilir. Dinlenen hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler alınır. Un ile nişasta karışımıyla portakal büyüklüğünde alınan bezeler ince, ince açılır. Açılan yufka şeklindeki hamur dört eşit parçaya bölünür. Üçgen şeklinin geniş kenarı ile sivri olan kenarı parmak uçlarıyla iç tarafa doğru itilerek büzüştürülür. Sivri olan kenar iç tarafta kalacak biçimde geniş olan kenarın uç kısımlarından tutularak iki eliniz ile sağlı sollu yarım daireler çizilir. Uç kısım hafif bir şekilde içe doğru katlanır. Ortasına cevizden hazırlamış olduğunuz iç malzeme konularak yeniden katlanır. Ters bir şekilde yağladığınız tepsiye sıralanır. Sıvı yağ ile margarin eritilerek gül baklavalarının üstüne gezdirilir. Daha önceden ısıtılmış olan 180 derece fırında üstü kızarıncaya kadar pişirilir. Fırında çıkınca ilk sıcaklığı geçtikten sonra ılık şerbet dökülerek soğuyunca servis edilir. İsteğe göre tatlının üzerine çekilmiş fıstık tozu da dökülebilir. Gül Baklavası hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }