{ "title": "Gül Böreği", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-boregi.jpg", "date": "21.01.2024 09:20:07", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Gül Böreği, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden olan börek çeşitleri hamur işlerinin en önde gelenidir. Lezzetiyle ve ağırlığıyla bazen ana yemekleri bile geride bırakıp bütün ilgiyi üzerinde toplayabilir. Herkesin de bildiği gibi çay en güzel de börekle gider. Birçok çeşitte yapılabilen böreklerden sizler için en güzel olanını seçtim. Şahane lezzetiyle gül böreği. Bu güzel böreği dilerseniz evde kendiniz açacağınız yufkalardan ya da marketlerden satın alacağınız hazır yufkalardan yapabilirsiniz. Hazır yufka oldukça kolay yapılmasından dolayı birçok Hanım için vazgeçilmez bir kurtarıcıdır. Hazır yufka satın alırken yufkaların taze, yıpranmamış ve ince olanlarını almaya özen göstermeniz yeterli. Gül böreğine her türlü iç harç yakışır. İç harcını tercihe göre peynirli, kıymalı, ıspanaklı ya da patatesli olarak hazırlayabilirsiniz.

Gül şeklinde börek yapıp görselliğe önem verenlerin kolaylıkla yapabileceği ve misafirlerimizden övgüler toplayacağınız harika bir börek tarifini sizlerle paylaştım. Yapılışı hiç zor olmayan bu böreği birkaç defa yaptıktan sonra eliniz pratik hale geliyor. İçi yumuşacık dışı ise çıtır çıtır olan bu lezzetli tarifi mutlaka denemelisiniz. Davetlerinizde ya da 5 çaylarında hem lezzetli hem de görüntü açısından muhteşem bir seçim olacaktır. Tarifimizde başlayalım hepinize kolay gelsin.

Gül böreği tarifi için gerekli olan malzemeler
Sosu için
İç harcı için
Üzeri için
Gül böreği tarifi nasıl yapılır?

Öncelikle gül böreğinin iç harcını hazırlamak için bir tavanın içerisine sıvı yağını ilave edip ince ince doğradığınız soğanları tavanın içerisine atıp hafif kavurduktan sonra kıymayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Kıyma suyunu çektiğinde tuzunu ve baharatlarını da ilave edip biraz daha kavurduktan sonra ocağın altını kapatın ve yıkayıp ince ince kıydığınız maydanozu da tavanın içerisine ilave edip iyice karıştırın. Daha sonra iç harcını soğumaya bırakın. Bu arada geniş bir kabın içerisinde sıvı yağ, yumurta akı ve sütü iyice çırparak hazır edin. Ardından yufkalardan bir tanesini alıp mutfak tezgâhının üzerine serin ve üzerine hazırladığınız sosu bir fırça yardımıyla iyice sürdükten sonra yufkayı 4 eşit parçaya bölün ve parçalardan birinin orta kısmından eliniz ile hafifçe saat yönünde çevirerek büzün. Büzdüğünüz orta kısma soğuyan iç harçtan bir çorba kaşığı kadar koyun ve yufkaların kenarını hep aynı yönde kıvırarak iç harcın üzerini kapatacak şekilde örtün ve yufkayı yavaş bir şekilde ters çevirip yağlı kâğıt serdiğiniz fırın tepsisinin üzerine alın. Bütün yufka parçaları için aynı işlemi uyguladıktan sonra son olarak gül böreklerinin üzerine üst kısımlarının güzel bir şekilde kızarması için hazırladığınız yumurtalı karışımını sürün ve üzerine susam serpiştirin. Hazırladığınız gül böreğini önceden ısıttığınız 180 derece fırının orta rafına sürerek yaklaşık yarım saat kadar pişirin ve fırından çıkardığınız böreklerin üzerine aşırı kuru olmaması için çok az bir şekilde parmaklarınızla su serpiştirip temiz bir mutfak örtüsü ile üzerini örtün. Bu şekilde böreğinizi yarım saat kadar dinlendirdikten sonra servis edin.

Gül böreğiniz servise hazır. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
" } ] }