{ "title": "Gül Çiçek", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-cicek.jpg", "date": "20.01.2024 03:50:13", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Gül Çiçek, Gülgiller familyasından olan güzel kokusu ve güzel görünümü ile evlerin baş köşelerinde, bahçelerde ve iş yerlerinde yetiştirilebilen bir bitki olan gül çiçeğin ana yurdu Asya'dır. Fakat oldukça gösterişli bir bitki olmasından dolayı tüm dünyada yetiştirilmektedir. Beyaz, kırmızı, sarı ve pembe gibi renklerde bulunan gül çiçek güneş alan rüzgârsız yerlerde yetişir. Her bir türü farklı bir şekilde açan gül çiçek kesme çiçekçilik içerisinde en çok talep alan çiçekler arasında yer alır. Bu hoş kokulu çiçekten birçok şekilde faydalanılmaktadır. Güzel görüntüsünden dolayı park ve bahçeleri donatmıştır. Bakımı oldukça kolay olan bu çiçek güzel kokusu sebebiyle en başta parfüm olmak üzere birçok kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra gül reçeli ve gül suyu olarak da kullanılan gül çiçeğin yetiştirilmesi oldukça kolaydır.

Yetiştirilmesi, doğrudan güneş ışığını sevmeyen bu çiçek ışıktan dolaylı bir şekilde de yararlanabilir. Aşırı derecede soğuk ve sıcak havalarda çiçeğin yaprakları ve kökleri ve çiçekleri zarar görebilir. Saksı değişimi ise yılda 2 defa yaz ayların başlangıcında yapılmalıdır.

Toprak, gül çiçek için en verimli toprak demir açısından zengin olan kırmızı kil ve kumlu topraktır. Suyu içerisinde tutan topraklar gül çiçek için uygun değildir. Toprağın geçirgen olması gerekir. Normal toprakta da iyi yetişebilen bu çiçeğin toprağı gül çiçeği için özel olarak üretilmiş olan bitki besinleri ile beslenmelidir.

Sulanması, yaz aylarında çiçeğin suya daha çok ihtiyacı olacağı için bu aylarda daha fazla sulanması gerekir. Bu çiçek sulanırken su toprağın her yerine ulaşmalıdır. Sulama yapılırken bitkiye aynı miktarda su verilmeli ve sulamaların aynı günde yapılmasına özen gösterilmelidir. Kış aylarında ise oda sıcaklığının 12 derecenin altında olmamasına dikkat etmeli ve vereceğimiz suyun çeşmeden direkt olarak değil de oda sıcaklığında bekleterek verilmesi gerekir.

Budama, budama işlemi çiçek açma mevsimi geçtikten sonra yapılmalı, gül çiçeğinin sağlıklı bir şekilde büyümesi için yapılan budamalar güllerin derli toplu büyümesi ve dalların rastgele biçimsiz bir şekilde uzamaması için de yapılabilir.

Hastalıkları, genellikle mantar ve böceklerden kaynaklanan hastalıklar karşısında bitkinin verimli olması için vakit kaybetmeden önlem alınmalıdır. Bitkiler için hazırlanmış olan sentetik ilaçları bu çiçek için de uygulayabilirsiniz.

Çoğaltılması, aşılamadan çelik, tohum ve danlandırma ile üretmeye kadar birçok çeşit ile çoğaltılabilir. Çelik ile üretme, yaz mevsiminin sonunda bir senelik olan dalların kesilip alınarak yaprakları kopartılmadan makas yardımıyla dip kısımlarından kesilip ayıklandıktan sonra dalın yarısından fazla kısmının toprağın altında olacak biçimde dikilmesiyle yapılır. Bu şekilde yapılan üretmede bitki kolay bir şekilde köklenir ve ilkbahar mevsiminde köklerine zarar vermeden sökülerek dikilmek istenen yere dikilir. Tohum ile üretme, gül çiçek için pek de tavsiye edilmeyen bu yöntem iki ayrı ürün melezlenerek farklı ve yeni bir tür elde etmek için uygulanmaktadır. Dallandırma ile üretme kesilen dalın toprağa ekerek yapılan bu yöntem her tür için uygun değildir.
" } ] }