{ "title": "Gül Dikimi Nasıl Yapılır", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-dikimi-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 05:13:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gül dikimi nasıl yapılır, bahçe düzenlemesinde en fazla tercih edilen çiçekler arasında bulunan gül dikimi ayrı bir özen istemektedir. Gül yaprak döken, yarı yaprak döken, sarıcı ve çalı şeklinde özelliklere sahip 150 kadar türden oluşan bir çiçektir. Tarihin çok eski dönemlerinden itibaren göze hoş geleni kokulu çiçekleriyle bahçeleri süslemeye devam etmektedir. Özellikle yarı gölgeli olan alanlara rahat adapte olan bir çiçektir. Ancak güneş alan yerlere gül dikimi yapılırsa, daha sağlıklı ve gösterişli bir şekilde gelişim gösterir. Organik maddeler bakımından zengin, orta seviyede gübreli, hafif derecede nemli ancak drenajı iyi olan topraklara gül ekilebilir. Eğer toprakta başka bitkilerde yetiştiriliyorsa, bu alanlar gül dikimine uygun olmayabilir. Çünkü içeriğinde güle zarar verebilecek mikroorganizmalar olabilir.

Gül dikiminde dikkat edilmesi gerekenler

Yeni gül fidanları için en iyi dikim zamanı kışın sonuyla ilkbahar başıdır. Ancak dikimde don olaylarının devam etmediği dikkate alınmalıdır. Çiçeklenmenin verimli olması içinde, toprak düzenli gübrelenmeli, kış sonuyla ilkbahar başı arasında uygun şekilde ilaçlama yapılmalıdır. İlkbaharda ve yazın daha çok gübre şerbeti gibi üç haftada bir yapılacak gübreleme gül yetiştirmede iyi sonuçlar alınmasını sağlar. Aşılı güllerin çoğu yabani köklere aşı yapılarak üretilir. Bu güllerin köklerinden çıkmış olan yan sürgünler uzaklaştırılmalıdır. İstenmeyen yabani köklerin belirlenmesi kolay olur. Aşı boğumu altından çıkan sürgünler bu türden zararlı olanlardır. Güçlü yağmurların yağması güllerde hasara neden olabilir. Çiçekleri iri olan, katmerli olan güller bu şekilde hasar görebilir. Bu durumda gülleri örtmek faydalı olacaktır. Gül çoğaltılmak ve melezler üretilmek için genellikle aşılama ve sert çelik yöntemi kullanılır. Yazın aşılama, sonbaharda ise çelikleme yapılır. Aşıdan üretilen fidanların büyümesi ve adaptasyonu çok daha iyidir.

Gül dikimi nasıl yapılır?

Gül çiçekler arasında önemli bir yere sahiptir. Her türlü bahçeye uygun bir gül çeşidi bulunur. Eğimli alanlara dikilebilecek güller, boyları 2 metreye varan saplı güller, bilinen tarh gülleri gibi türler vardır. Bu nedenle gül ekimi için arazinin özellikleri gözetilmelidir. Kaliteli, iyi dallanan kökleri bulunan, güçlü dalları olan güller tercih edilmelidir.

Gül dikimi hava koşullarına göre Mart ayının ortasından, Nisan ayı sonuna kadar yapılabilir. Dikim için hava ve ışık alabileceği bir yeri belirleyin. En uygun yerler gün içinde birkaç saat güneş ışığı alabileceği yerlerdir. Fakat gülün hastalık ve haşarelerden korunması amacıyla çok sıcak ya da soğuk, nemli yerler tercih edilmemelidir. Gül dikimi için havanın bulutlu olması iyi bir tercih olur.

Gül dikiminden 1-2 saat önce, güller suya daldırılmalı, aldığınız fidanların kökleri kurumamalıdır. Gülü dikeceğiniz çukurlar yeterince geniş ve derin şekilde açılmalıdır. Toprağın altını hafif şekilde gevşetmelisiniz. Gülü çukurun içine yerleştirmeden önce köklerinin kısaltılması, zarar gören yerlerinin kesilmesi gerekir. Bu köklerin toprağın altında daha kolay oluşmasını sağlar. Zayıf dallar ayrılmalı, ana sürgün 3-4 tomurcuk kadar, standart güllerde 2-3 tomurcuk kadar kısaltılmalıdır. Daha sonra çukura gül yerleştirilmelidir. Gülün aşılama yeri toprağın yüzeyinden 4-5 cm'ye kadar üstte kalmalıdır. Çukurun içini çıkardığınız toprakla doldurmadan önce içine %30 kompost ile ya da gübre koyarak karıştırın. Gül dikilen toprak ağır ise içine az miktarda iri kum, çakıl, kireç taşından biri eklenebilir. Çukura toprağı koyarken, gülün yerinde durması için tutun ve hafifçe sallayın. Bu gülün kökleri arasına toprağın yayılmasına yardımcı olur. Daha sonra toprağı hafifçe bastırın, gülü de sulayın. Bu suyun süzülmesinden sonra, gülün kurumasına, dondan etkilenmesine engel olmak içinde toprağı 20 cm'ye kadar yığabilirsiniz. Hava kuru olursa, gülün sulanmasına dikkat etmelisiniz. Gül dikimi nasıl yapılır, bu konuda sizlere bilgi vermeye çalıştık. Bahçenize rengarenk gülleri daha kolay dikebilirsiniz.

" } ] }