{ "title": "Gül Fidanı Yetiştirme", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-fidani-yetistirme.jpg", "date": "20.01.2024 11:07:25", "author": "Merve Kürcan", "article": [ { "article": "
Gül fidanı yetiştirme, bilindiği üzere Mayıs-Haziran ayları arasında pembe, beyazımsı, sarı, kırmızı renkli çiçekler açan, güzel kokulu, baķ ımı kolay, uzun ömürlü, çalımsı ve dikenli ekonomik bir bitkidir. Herkes gül fidanı büyütebilir ancak fidanın dikileceği çevreye ve toprağa en uygun türü seçmekte fayda olduğu bilinmelidir. Gül hemen hemen dünyanın her yanında yetiştirilse de en çok ılıman iklimi sever. Gülün çok çeşitli toprakta, çeşitli sıcaklıktaki bölgelerde yetişebilmesi, ayrıca yetişme şartlarına, emeklerine karşı nankörlük etmemesi binlerce gül çeşidinin meydana gelmesine yol açmıştır. Gül fidanı, killi-silisli toprakta iyi yetişir. Bol ışık isteyen, ısı derecesi yüksek olan, çok don yapmayan, çiçek zamanında çiğ yapan yerlerden hoşlanır. Ayrıca gülleri hâkim rüzgâr yönüne ve güneşli bir yere dikerek hoş kokularından daha çok yaralanabilirsiniz.

Gül Fidanı Dikimi

İlk olarak dikim yapacağınız yer, suyu iyi süzdürülmelidir. Güller ıslak yeri sevmez. Gül dikmeden önce dikilecek yere iki hafta önceden 40-50 cm derinliğinde çukur açılmalıdır. Açtığınız çukura dikim yapacağınız fidanın kökleri sığmalıdır.

Hazırladığınız mineral gübre karışımı ve gül fidanı toprağı açtığınız çukura yerleştirin. Fidanın kök uçları ve dallarını budamayı unutmayınız.

Dikeceğiniz fidanın kolay tutmasını sağlamak için killi toprak, taze gübre ve sudan oluşan karışımın içine batırınız. Yapraklı fidanları ise köklerin uyanması ve toprağın ıslanması için suda bekletin. Fidanın aşı noktası toprak içinde kalacak şekilde yerleştirin. Köklerin toprağı tutmasını kolaylaştırmak için toprağı bastırarak sıkıştırın ve bol su verin.

Gül Fidanı Budama

Gül fidanı yetiştirmede budamanın da büyük bir etkisi vardır. Güllerin budanması kolay fakat teknik isteyen bir iştir. Gelişi güzel budama gülün ömrünü kısaltır. Budamayla güllerin iyi kalitede çiçek verimi sağlanır. Ölü, zayıf olan dallar kesilmelidir. Geçmeye başlayan kuru çiçekler koparılıp temizlenmelidir. Böylece kalan çiçeklerin kuvvetli olması sağlanır.
" } ] }