{ "title": "Gül Fidanı", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-fidani.jpg", "date": "23.01.2024 06:55:31", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Gül fidanı; bahçe düzenlemesinde kullanılabilecek gül fidanı çeşitleri vardır. Gül fidanı, uzun ömürlü, bakımı kolay, dayanıklı ve aylarca çiçek verdiği için ekonomik bir bitkidir. Herkes gül fidanı yetiştirebilir, yeter ki çevreye uygun tür seçilsin. Gül fidanı türlerinden bazıları; çalı gülleri, peyzaj gülleri, baston gülleri, tırmanıcı güllerdir.

En çok satılan gül fidanı türü, yedi veren gülleridir. Normal çiçekleme mevsiminden sonra da çiçek açmaya devam eder. Ekim'den Mart ayına kadar bulunabilen dikime hazır fidanlar kökleri torf toprağına sarılı bir şekilde satılmaktadır. Bunlar 3 şekilde satılmaktadır.
Yapraklı fidanlar Nisan'dan Ekim'e kadar bulunabilirler. Bunlar yapraklı veya çiçekli olarak satılmak üzere yetiştirilirler. Bu tür fidanlar köklendirilmiş olduğu için dikimi kolaydır. Gül fidanlarında güneş alan veya bazı türler için gölgelik bir seçilmesi gerekir. Her tip toprağa uyum sağlayabilirler. Eğer eski gülün yerine dikim yapılacaksa, yeni fidanın tutması için 40-50 cm. Derinliğe kadar olan toprağın tamamen değiştirilmesi gerekir. Güllerin çoğu kokuludur. Rüzgâr yönüne göre dikerek kokularından daha çok istifade edilebilir.

Gül fidanı bakımı nasıl yapılır?

Gül fidanlarının bakımı kolaydır. Belirli kurallara uyulduğunda güllerden yıllarca istifade edilebilir. Çiçek açma mevsiminde, gül fidanını dibinden ve yaprakları ıslatmadan sulanması gerekir. Güller için özel üretilen gübrelerden kullanılması daha uygundur. Bu şekilde daha verimli ve kaliteli çiçek elde edilir. Hastalık riskini azaltmak ve çiçeklenmeyi teşvik etmek için sağlıksız veya ölü çiçeklerin düzenli olarak budanması gerekir.

Bitkinin çiçeklenmesini teşvik amacıyla budama yapılır. Gül fidanının dibine yakın yerler budama sırasında fazla seyreltilmemelidir. Budama zamanı Mart ayının sonuna doğru, don mevsimi bittikten sonra yapılır.

Her gül türleri için uygun olan budama etapları şu şekildedir:
Gül fidanı hastalıklara karşı koruma ve tedavisi nasıl yapılır?

Güller, böceklere ve hastalıklara karşı oldukça dayanıklı bir bitki türüdür. Tedaviye başlarken hastalıklı dallar kesilir. Hastalıklardan en iyi korunma yöntemi mevsim başında, güller için üretilen mantar ilaçlarından uygulanmasıdır. İlk hastalık belirtileri görülür görülmez de ilacın tekrarlanması gerekir. Çiçek bitleri ilkbaharda ortaya çıkarlar. Önlem olarak ilkbahar başında güller için özel üretilen çiçek biti ilacı veya böcek ilacı ile güller ilaçlanır. Derinlemesine bakım için, üç hafta aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.
" } ] }