{ "title": "Gül Nasıl Budanır", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-nasil-budanir.jpg", "date": "21.01.2024 00:27:47", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Gül nasıl budanır, Güllerin budanması gülün gelişimi için çok önemlidir. Güller budandıkça gençleşirler ve ömürleri uzar. Güllerin düzenli olarak her yıl budanması gerekmektedir. Gül budama mevsimi gülün cinsine göre değişmekle birlikte sürekli açan güller ocak ve mart aylarında budan maktadır. Birkaç kez açan güller ise güller açıp geçtikten hemen sonra budanabilirler. Gülleri budamaya başlarken önce hastalıklı, kuru ve zayıf olan dalları dipten kesilmelidir. Ayrıca çok ince olan dallarda dipten kesilir. Gül çalışmışsa hava alabilmesi için orta kısımlardan birkaç dal alarak seyrekleştiriniz. Hava alması için düzgün olmayan çapraz dallar kesilebilir. Gül ağacı 3 yılı geçtikten sonra her yıl eski dalların 3/1'i kesilerek budanır. Gül budarken dalın dış tarafındaki bir gözün yarım cm üzerinden ve gözün aksi yönünden 45 derecelik bir eğimle kesilmelidir.

Gül çeşitleri ve budanma aralıkları
Yaz döneminde budanan güller kesilirken her dalın üzerinde 4/5 göz bırakmaya dikkat etmek gerekir. Budandıktan sonra dal körleşmemiş olur ve kalan gözlerden yeni tomurcuklar çıkar. 3 Yılı geçmeyen güllerin yalnızca gülleri solunca koparmanız gerekmektedir. Bazı durumlarda gül dalları körleşir ve açmaz böylesi bir durumda birkaç göz altından kesebilirsiniz böylelikle yeni tomurcuklar verir. Gül bitkisi için hijyen oldukça önemlidir. Budama sonrasında çıkan atıklar bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Solmuş güller ve hastalıklı kuru dallar açma mevsiminde de ayıklanmalıdır.
" } ] }