{ "title": "Gül Nasıl Dikilir", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-nasil-dikilir.jpg", "date": "21.01.2024 07:55:54", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "
Gül Fidanı Nasıl Dikilir? Gülfidanı dikimi gülün türüne iklim ve bahçe düzenine göre çeşitli şekillerde yapılabilir. Güllerin türüne göre bahçe düzenlemesi için kullanabilen bir sürü gülfidanı türleri vardır. Gülfidanı, her şeyden önce aylarca çiçek verebildiği için ekonomik olan bir bitkidir. Gül; bakımı kolay, dayanıklı, uzun ömürlüdür. Gülfidanını isteyen herkes ekip, büyütebilir, her duruma uygun gül türü vardır. Burada dikkat edilecek husus ihtiyacınıza ve çevreye uygun bir fidan türünün seçilmesidir.

Gül Fidanı Seçimi

Bodur çitlere (40-80 cm boyunda) küçük demetler halinde çiçekler açan gül seçin. Büyük çitler için (80-120 cm boyunda) büyük çalı güllerini seçin.

Kamelya veya duvar kaplamak için boyu 2 metreyi aşabilen tırmanan gül (Sarmaşık) seçin. Balkon veya teraslara saksı gülleri seçin. Saksı en az 40 cm derinliğinde olmalıdır. Ayrı dikim için ise“Baston Gülleri” tercih edilebilir. Bunlar normal, mini boy ya da sarkık dallı olurlar.

Fidan seçilirken genel ve sertifikalı türlere de dikkat etmek gerekir. Sertifikalı türler için etiketteki Ⓡ, işareti görülerek anlaşılabilir. Orijinal olan sertifikalı güller, normal gül türlerine göre daha çok renk ve koku seçeneği vardır. Yeni üretilen güller sertifikalıdır.

Gül Fidanı Sunumu

Ekim ayından Mart ayına kadar olan fidanlar“dikime hazır fidanlar” kökleri torf toprağına sarılı olarak satılır. 3 şekilde olabilir:
Yedi veren gülleri, her mevsim çiçek açar.

Yaygın olan bu türler, bazı genel veya eski kökler hariç, mayıstan don zamanına kadar çiçek verirler.

Nisan ayından Ekim ayına kadar bulunan“yapraklı fidanlar” yapraklı veya çiçekli olarak satılmak için üretilirler. Bu türde olan fidanlar köklü olduğu için dikimi kolaydır.

Gül Fidanı Nasıl Dikilir?

1) Fidan dikilecek yere, derinliği, eni ve boyu 30, 40 cm. Bir çukur açılır. Kökler, rahatça çukura sığacaktır.

2) Hazırlanan fidan toprağı ve mineral gübre karışımını çukurun dibine yerleştirin.

3) Dikime hazır çıplak köklü fidanın kök ucundan ve dallarından budanır. Kökteki dallardan 1/3ü, fidan dalından ise 20 cm'den yukarısı alınmalıdır.

4) Gübre ve killi toprak ile bulamaç yapılıp dikilecek fidanın kökünü, bu bulamaca batırın. Bu bulamaç fidanın kolay tutmasını sağlar. Yapraklı fidan köklerinin ıslanması ve uyanması için bir süre suda bekletilir.

5) Fidanı, aşı yerinin hafif toprak içinde kalacak şekilde çukura koyun, etrafını hazırlanmış toprakla doldurun.

6) Fidanın tutması için çukurdaki toprağı bastırın.

7) Yabani otların önlemek için, fidan dibine 5 cm'ye kadar, çam ağacı kabuğu koyun.

8) Sonbahar donlarından korumak için fidanın dibine toprak koyun. Fidanın dibinde aşı yerini de örtecek şekilde konulacak bu toprak don zamanı geçtikten sonra kaldırılır.

Fidanların Dikim Aralıkları
" } ] }