{ "title": "Gül Reçeli", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-receli.jpg", "date": "21.01.2024 17:12:38", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Gül Reçeli, en yaygın olarak Isparta ilinde kullanılan gül reçel, şerbet, gül suyu ve daha pek çok alternatif yiyecek olarak hazırlanmaktadır. Tabi ki ilk duyduğunuzda gülün reçelimi de olur diyebilirsiniz. Ancak yaptığınız zaman muhteşem bir lezzet ile karşılaşacağınızın garantisini verebiliriz. Bu arada öyle bahçeye diktiğiniz gülden reçel yapamazsınız. Özellikle gül reçeli için en uygun olan mayıs aylarında henüz yeni açmış olan ince yapraklı Şam gülü ya da okka gülü ile yapılmalıdır. Gül reçelini hazırlamak için alacağınız güller mutlaka katmerli olanları ve mis gibi kokanları olmalıdır. Gül reçelini hazırladıktan sonra şekerlenme durumu genellikle muhafaza edilmesi ile alakalı olmaktadır. Eğer gül reçelini koyduğunuz kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz kesinlikle şekerlenme durumu yaşamazsınız. Reçellerin hiçbir çeşidi kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Eğer hazırladığınız reçelde şekerlenme durumu söz konusu ise bir kabın içerisine sıcak su koyduktan sonra reçel kavanozunu içine oturtun, bu şekilde şekerlenme problemini ortadan kaldırmış olursunuz. Gül reçelini hazır alabileceğiniz gibi kendiniz evinizde de hazırlayabilirsiniz. Hem kokusu hem de tadı diğer reçellere göre çok farklı olan bu lezzeti eğer denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Gül reçeli en çok Hindistan ve Polonya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Hindistan'da \"gulkand\" ismi ile bilinen gül reçeli orada yaşayanlar tarafından kapalı olan kavanozlara gül ile şeker beraber konduktan sonra güneşte bekletilerek hazırlanıyormuş.

Gül Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeleri
Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Gül reçelini yapmak için aldığınız pembe ya da kırmızı güller özellikle katmerli ve kokulu olan güllerin kuru ve sert olmayan yapraklarını seçerek yıkayın. Yıkadığınız gül yapraklarının suyunu süzmesi için süzgecin içerisine alın ve bir kenara kaldırın. Ardından gül reçelini kaynatacağınız tencerenin içerisine su ve toz şekeri ilave edin. Ocağın altını açın ve suyun içindeki toz şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatalım. Şekerli su kaynadıktan sonra isteğe bağlı olarak suyunu süzen gül yapraklarını isterseniz bütün olarak isterseniz keserek tencereye ilave edebilirsiniz. Bütün malzemeler birleştikten sonra reçel koyu bir kıvam alıncaya kadar iyice kaynatın. Gül reçelinin kıvamı iyice koyulaşıp tam bir şurup kıvamını aldıktan sonra içerisine yarım limon suyunu sıkarak ilave edelim. Limon suyunu ekledikten sonra yaklaşık 2-3 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatalım. Gül reçelinin istenilen koyu kıvamının olup olmadığını anlamak için 1 çay kaşığı içinden alarak soğutun, daha sonra tırnağınıza ya da çay tabağına damlatarak kontrol edebilirsiniz. Eğer damlattığınız şurup dağılmıyor ise gül reçelinin kıvamı olmuş demektir. Reçel hazırlanıp ilk sıcaklığı geçtikte sonra kuru ve temiz olan cam kavanozların içerisine eşit olarak paylaştırın. Gül reçeli tam anlamı ile soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatalım. Ardından gül reçellerinin şekerlenmesini önlemek için mutlaka serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.
" } ] }