{ "title": "Gül Reçeli", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-receli.jpg", "date": "21.01.2024 17:12:38", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Gül Reçeli, en yaygın olarak Isparta ilinde kullanılan gül reçel, şerbet, gül suyu ve daha pek çok alternatif yiyecek olarak hazırlanmaktadır. Tabi ki ilk duyduğunuzda gülün reçelimi de olur diyebilirsiniz. Ancak yaptığınız zaman muhteşem bir lezzet ile karşılaşacağınızın garantisini verebiliriz. Bu arada öyle bahçeye diktiğiniz gülden reçel yapamazsınız. Özellikle gül reçeli için en uygun olan mayıs aylarında henüz yeni açmış olan ince yapraklı Şam gülü ya da okka gülü ile yapılmalıdır. Gül reçelini hazırlamak için alacağınız güller mutlaka katmerli olanları ve mis gibi kokanları olmalıdır. Gül reçelini hazırladıktan sonra şekerlenme durumu genellikle muhafaza edilmesi ile alakalı olmaktadır. Eğer gül reçelini koyduğunuz kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz kesinlikle şekerlenme durumu yaşamazsınız. Reçellerin hiçbir çeşidi kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Eğer hazırladığınız reçelde şekerlenme durumu söz konusu ise bir kabın içerisine sıcak su koyduktan sonra reçel kavanozunu içine oturtun, bu şekilde şekerlenme problemini ortadan kaldırmış olursunuz. Gül reçelini hazır alabileceğiniz gibi kendiniz evinizde de hazırlayabilirsiniz. Hem kokusu hem de tadı diğer reçellere göre çok farklı olan bu lezzeti eğer denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Gül reçeli en çok Hindistan ve Polonya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Hindistan'da \"gulkand\" ismi ile bilinen gül reçeli orada yaşayanlar tarafından kapalı olan kavanozlara gül ile şeker beraber konduktan sonra güneşte bekletilerek hazırlanıyormuş.