{ "title": "Gül Şerbeti", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-serbeti.jpg", "date": "21.01.2024 11:29:47", "author": "ıbrahim yüceol", "article": [ { "article": "
Gül şerbeti, Osmanlı mutfağında kullanılan bir tür soğuk içecektir gül şerbeti. Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olan gül şerbeti yemeklerden önce içilen bir içecektir. Yemekten önce içilmesinin sebebi mideyi rahatlatmak, serilik verme ve yemeğin tadını iyi alabilmek için gül şerbeti yemeklerden önce verilir. Kırmızı ve kokulu güllerden oluşan gül şerbeti özellikle yaz aylarında tercih edilen, rahatlatıcı ve serinletici bir içecektir. Gül şerbeti tam bir şifa kaynağıdır. Midede bulunan balgamı cila eder, yemeği hazım ettirir, mide ağrısına ve ishale iyi gelir, bağırsak çıbanlarına iyi gelen gül şerbetinin mucizesi bunlarla sınırlı değildir. Gül şerbeti küçük, büyük herkes tarafından tercih edilen bir içecektir. Gül şerbeti kokusundan dolayı uzun süre bulunduğu ortamda esans bırakır. Gül şerbet, içildiğinde vücutta bulunan zararlı maddelerin dışarı çıkması sağlanır. Gül şerbeti ramazan aylarında sofralardan eksik olmayan bereketli bir şerbettir. Gül şerbetinin insanları rahatlatıcı özelliği vardır.

Gül şerbeti nasıl yapılır?

Gül şerbeti malzemeler
Gül şerbeti Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içine gül yaprakları atılır. Üzerine 10 bardak su eklenir ve ocağa alınır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kısılır ve 10 dakika kaynatılır. Boz bir renk alan şerbet kaynama aşamasından sonra kırmızılaşacaktır. Kırmızılaşan gül şerbetine limon tuzu eklenir ve kaynama aşamasında şekerini ekleyerek kaynama süresi dolup da rengini aldığında ocaktan indirilir. Şekerini kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. O yüzden şeker ölçüsünü net olarak belirtilmemiştir. Kendi damak tadınıza göre şekeri istediğiniz kadar koyabilirsiniz. Şerbet ocaktan alındıktan sonra soğumaya bırakılır ve dolaba alınır. Buz dolabında yaklaşık 2-3 saat dinlenen şerbet soğuk bir şekilde servis edilir.
" } ] }