{ "title": "Gül Tohumu Nasıl Ekilir", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-tohumu-nasil-ekilir(1).jpg", "date": "19.01.2024 01:21:10", "author": "Buse Güçlütürk", "article": [ { "article": "Gül Tohumu Nasıl Dikilir, pek çok gül sever ve toprakla uğraşan bitki severler bunu merak edebilir. Bildiğiniz üzere gül dikiminde dikkat edilmesi gereken oldukça zor bir şekilde büyüyen bir bitkidir. Kişinin uyması gereken önemli hususlar ve kişinin yetiştirirken dikkat etmesi gereken ortam sıcakları gerekmektedir. Gül her ortamda yetişmesi zor olan bir bitkidir. Toprağın sıcaklığını su miktarını benimsemesi uzun sürmektedir. Ne kadar nemli toprağın gerekli oldu gülün çeşidine bağlıdır.

Gül Tohumu Nasıl Dikilir, gülünpek çok türü vardır. Gül toprağı uygun olduğu sürece her yerde yetişebilecek bir bitkidir. Ağaç haline gelince köklerini toprağa fazlaca yaymamaktadır. Bu yüzden her yerde yaşamaktadır. Saksıda, toprakta, her yerde. Gül tohumunun çimlenme aşaması oldukça önemlidir. Tohum çimlenene kadar bebek gibi bakılmalıdır. Sıcaklık seviyesi düzenli olarak kontrol edilmelidir ve aynı dereceye yakın tutulmalıdır. Gül bitkisi için çimlenme dönemi önemlidir. Çünkü çimlenmesi sağlıklı olan gül bitkisi gül ağacı haline gelince de her yıl düzenli olarak çiçek açabilir.

Gül Tohumu Nasıl Dikilir
Perlitleme işlemi gül tohumun büyümesi için yani gül tohumunun çimlenmesi için önemli bir aşamadır. Tohum alındığı zaman ilk işlem olarak 1 gün suda bekletilmelidir. Suda bekletilen tohumlar süzdürülüp 2 damla porçöz damlatılmalıdır ve sonra bolca su ile yıkanmalıdır. Porçözün burada kullanılmasının temel nedeni gül tohumunun kabuğu oldukça sert bir kabuktur. Bunu soyulması için porçözün kullanılması gerekmektedir. Bu sayede tohum kabuklarını atmakta ve çimlenmesi kolay olmaktadır. Eğer porçöz kullanmak istemiyorsanız gül tohumunun kabukları açılana kadar yani bir veya 2 gün boyunca da suda bekletilebilir. Perlitleme işleminin devamında kişi bu tohumları bir kavanozun içine koymalıdır. Bu kavanozu buzdolabının normal kısmına artı 3-5 derece arasında 3-5 ay arasında bekletilmelidir.

Perlitleme işlemi sonrası kişi dolaptan çıkardığı tohumları gazete kağıdına boşaltmalı ve sağlıklı bir şekilde çimlenmiş olan tohumları ayırmalı ve çimlenmemiş çatlamamış olan tohumları yani sağlıksız olan tohumları atmalıdır. Bu ayıklanmış olan tohumları çok kalın olmayacak şekilde toprağa dikin ve sulayın. Ayıca toprağın sıkı olamamasına dikkat etmelisiniz. Çünkü toprak sıkı olursa çimlenmiş olan gül tohumu çıkacak yüzey bulamaz ve çürümeye başlar. Ayrıca toprağını atarak büyümeye başlayan bitkinin büyümesine orala toprak eklenebilir. Gerekli büyüklüğe gelen bitki tarla toprağına ekilebilir.
" } ] }