{ "title": "Gül Yağı", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gul-yagi.jpg", "date": "20.01.2024 01:49:28", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Gül yağı, gül deyince akla gelen ilk şey hoş kokusudur. Rengarenk çeşitlere sahip olan gül, kokusu haricinde çok daha farklı özelliklere sahiptir. Gül çok güçlü bir dengeleyicidir. Gül yağı kullanımında başka yağlardan yardım alınmalıdır. Taşıyıcı yağlarla inceltilerek kullanılması daha uygundur. Gül yağı özellikle sızma zeytinyağıyla inceltilerek kullanıldığında faydalarından en etkili şekilde yararlanılabilir. Vücut ve beyin için inanılmaz faydaları olan gül yağının faydalarını ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Gül yağının faydaları nelerdir?
Gül yağı nasıl üretilir?

Gül yağı buhar damıtma yöntemiyle elde edilen bitkisel bir yağdır. Uygun bir basınçla buhar bitkiden geçirilir ve buhar bitkinin bazı parçacıklarını ayırır. Ardından buhar soğutulur. Elde edilen su ve yağ karışımından bitkinin yağı elde edilir. Eğer gül yağı bu şekilde elde edilerek satışa sunulmuşsa fiyatı biraz pahalı olabilir. Bu işlemde 1 ml gül yağı için 3 kg gül yaprağı kullanılır. Bu yöntemin haricinde gül yağı basit bir yöntemle de elde edilebilir. Gül yaprakları çözücü özelliği olan kimyasal bir maddeye batırılarak elde edilebilir. Bu şekilde diğer yönteme göre 6 kat daha fazla yağ elde edilebilir ve maliyet açısından daha uygun olur.

Evde gül yağı nasıl yapılır?

Yeteri kadar gül yaprakları bir kavanozun içine doldurulur. Yaprakların üzerini geçecek şekilde sızma zeytinyağı ilave edilir. Ardından kavanozun kapağı sıkıca kapatılarak güneş gören bir yere alınır ve en az 45 gün güneşte bekletilir. 45 gün sonra kavanoz su dolu bir tencerenin içinde kaynatılır. Kaynatma işleminden sonra gül yağı kullanıma hazır olur.

Gül yağı nasıl kullanılır?
Gül yağı zararları nelerdir?

Gül yağının bilindik bir zararı bulunmamaktadır. Ancak bazı vücutlarda alerjik reaksiyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Gül yağı cilde uygulanacağı zaman gündüz değil akşam uygulanmalıdır. Gül yağı cilde sürülerek güneşe çıkılırsa ciltte lekelerin oluşmasına yol açabilir.

" } ] }