{ "title": "Gülün Faydaları", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/gulun-faydalari.jpg", "date": "20.01.2024 02:40:23", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "
Gülün Faydaları, Gül bitkisi gülgiller ailesinin Rosa cinsinden olan kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renklerde açmakta olan oldukça güzel kokan bir bitki türüdür. Gül çiçeğinin Ana vatanı olarak Anadolu, Çin ve İran bilinir. Fakat günümüz çağında ise hemen her yerde gül rahatlıkla yetiştirilmektedir. Oldukça hoş, kıymetli ve değerli olan bir çiçek çeşidi olan gül bahçe ile parkların süslenmesinde kullanıldığı gibi aynı zamanda da terasları, odaları ve balkonları süslemektedir. Kesme çiçekçilik alanında oldukça fazla talep edilen bir çiçek türüdür. Gül bitkisinin yuvarlak ve kesitli yeşil renkte olan gövdesi oldukça yoğun bir şekilde dikenler ile kaplıdır. Almaşık bir şekilde dizili hafif tüylü ve oval şekilli kenarları ise dişlidir. Gülün bir yaprak sapında üç ile yedi adet yaprak bulunmaktadır. Gül bitkisinin ilkbahardan başlayarak sonbahara dek zaman zaman açarak biten sarı, beyaz, kırmızı, pembe ve turuncu çiçekleri bulunmaktadır. Fakat süs bitkisi olarak oldukça fazla renkte ve katmerli çeşitleri de yetiştirilir. Yarı gölgeli, güneşli ama rüzgârsız bölgeleri, killi, suyu iyi akıntılı yerleri ve bitek toprakları seven gül tohumu ve daha çok gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan bir bitki türüdür. Şam gülü veya Isparta gülü adı verilen gibi bazı hoş kokulu olan gül çeşitlerinin çiçeklerinin taç yaprak kısımlarında uçucu yağ, gallik asit, anthosyanin, tanen, kuersitrin ve diğer bazı yağ çeşitleri bulunmaktadır. Güzel kokan gül yaprakları bazı bölgelerde pastalara ve salatalara konulmaktadır. Gül reçeli, şurubu ve sirkesi yapılarak da tüketilmektedir. Taç yapraklarının damıtılması ile elde edilen gül yağı parfümeri alanında yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Gül Türkiye'in tarım alanında önemli bir dış satım ürünüdür. Gül antiseptik yani mikrop öldürücüdür.

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gül ishali anında kesme gücüne sahiptir. Bademcikte ve boğazda oluşan iltihaplanmayı gidermektedir. Mikrop öldürücü etkisi vardır. Gül çiçeğinin yapraklarını kaynatarak elde ettiğiniz çay bağırsakları rahatlatır ve bulantınızı keser. Yaprakları kaynatarak elde ettiğiniz su ile göz banyosu yapılır ise göz nezlesini ve kanlanmasını gidermektedir. Gül suyunun gargarası ise ağıda oluşan yaralara ve diş ağrılarına oldukça iyi gelir. Gül suyu ve gül yağı cilde canlılık verir ve cildi gerginleştirir. Gül suyuna batırılan bez alına konulduğunda baş ağrısını giderir. Reçel olarak tüketilen gül mideyi güçlendirir. Gül bitkisinden elde edilen su aynı zamanda kulak ve boğaz ağrılarına iyi gelmektedir. Bulunduğu ortamda darılana ya da bayılana gül suyu oldukça iyi geliyor. Gül suyu beyni ve aklı kuvvetlendiriyor duyuları keskinleştirir ve yaşam kuvvetini artırmaktadır.

Gül Nasıl Kullanılır?

Gül kremi, gül reçeli, gül likörü, gül konservesi, gül yağı, gül suyu, gül lokumu ve gül şarabı şeklinde kullanılmaktadır. Kurutularak saklanan taç yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üstüne bir bardak kaynar su dökülerek yaklaşık olarak 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanmaktadır. Elde edilen çaydan günde üç defa bir bardak içilir. Yaralar ile göz banyoları için hazırlanan çay dıştan uygulanmaktadır. Gül bitkisinden gül yağı ile gül suyu elde edilmektedir. Parfümeri, krem ve kozmetik sanayisinde kullanılmaktadır. Gül suyu cildi güzelleştirmekte ve gül reçeli ise mideyi kuvvetlendirmektedir.

Gül Suyunun Faydaları ve Faydaları Nelerdir?

Ağız, boğaz iltihaplanmaları, saçtaki kepeklenmeler, cilt bakımında, eklem iltihaplanmalarında, sindirim sistemi iltihapları, küçük cilt yaraları, ishal, kesikler, ergenlik sivilceleri, göğüs hastalıkları, ezikler ve burkulmaları gül suyu iyileştirir. Gül suyu ayrıca cilt için mükemmel bir toniktir.

Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Ciltte oluşan doğum lekelerini alır. Cilde canlılık kazandırır ve cildi gerginleştirir. Gül yağı gül suyunun aksine hafif müshil etkisi vardır. Kabızlığa iyi gelir.
" } ] }