{ "title": "Japon Gülü", "image": "https://www.gul.gen.tr/images/japon-gulu.jpg", "date": "21.01.2024 22:32:04", "author": "Derya YAMAN", "article": [ { "article": "Japon gülü, Aşırı sıcağı ve soğuğu sevmeyen Japon gülü beyaz, kırmızı, sarı ve pembe renkte çiçekleri bulunur. Parlak canlı renkleriyle salon bitkisi olarak sıkça tercih edilen ortamını sevince kolay yetiştirilen bir bitki türüdür. Batıda Çin gülü olarak bilinen Japon gülü kendini parlak ve canlı yaprakları sayesinde farklı gösterir. Bahçede ya da saksıda yetiştirilebilen Japon gülünü saksıda yetiştirmek isterseniz geniş bir saksı tercih etmelisiniz çünkü Japon gülü dikine değil kökleri enine genişlemektedir. Saksıda hava alması için drenaj deliği bulunmasına dikkat ediniz. 30 cm. Boyutunda bir saksı ilk sene için yeterli olmakla birlikte ilerleyen yıllarda saksısı ve toprağı düzenli olarak değiştirilir. Saksı tercihinizi toprağın fazla ısınmasının önüne geçen kil saksılardan da yapabilirsiniz. Potasyum açısından zengin ve hafif toprağı seven Japon gülü için tercih edeceğiniz toprak ile potasyum bakımından zengin bir komposto kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Japon gülü ne zaman ekilmelidir?

Japon gülü çoğu zaman tohumdan yetiştirilir. Sizde eğer tohumdan yetiştireceksiniz en uygun mevsim sonbahar olacaktır. Sonbaharın sonlarında uygun boyutlarda saksınızı 3 cm. Aralıkla tercih ettiğiniz aralıklarda tohum ekebilirsiniz. Üzerini hafifçe kapatacak kadar çok az toprak serpin. Direk güneş ışığı almayan yalnız aydınlık bir ortamda üzerini streç filmle kapatın. Kapladığınız streç filmin üzerine minik delikler açarak su püskürtücüye bu deliklerin üzerinden sulayabilirsiniz. Üzerine örttüğünüz streç film tohumların nemini korumasını sağlayacaktır. Tohumların boyu 1/2 cm. Olunca streç film kaldırılır. Bol güneşi seven Japon gülü, toprağının da aynı zamanda sürekli nemli olması gerekmektedir. Soğuk ve esintiden hoşlanmayan Japon gülü 15/35 derece arasında daha sağlıklı yetişir. Daha düşük sıcaklıklar bitkinin hastalanıp ölmesine neden olur. İlkbahar ve yaz aylarında dışarıda tutuğunuz çiçeğinizin sonbahar ayında sıcaklık düşüşlerinin hissedilir derecede düştüğü zamanlarda kapalı ortamlarda muhafaza etmenizi tavsiye ediyoruz.

Japon gülü hangi aralıklarda sulanmalıdır?

Sıcak yaz aylarında bolca su vermeniz de fayda vardır. Japon gülü bol suyu seven bir bitkidir. Bahçede yetiştiriyorsanız her gün düzenli olarak sulamamız ve toprağının kurumasına izin vermemeniz gerekmektedir. Eğer Japon gülünüz saksıda ise saksının drenaj deliğinden su gelene kadar sıcak günlerde her gün sulamamız gerekmektedir. Saksıdaki Japon gülünüz sonbaharda ve kış aylarında çiçeklerini döktükten sonra sadece toprağı tamamen kuru iken ara ara su vermeniz gerekir, bunun sebebi ise bitki sonbahar ve kış aylarında kendini korumaya alıp yavaş çalışır. Sizin fazla miktarda vereceğiniz su bitkinin köklerinin çürümesine yol açacağı için daha dikkatli sulayınız.

Japon gülü budaması nasıl yapılmalıdır?

Enine büyüyen bir bitki olan Japon gülünü budarken dikkat etmeniz gereken ilk bahar ve sonbahar aylarında yapmaktır. Her ilk baharda uzayan dallarının iki yaprak kalacak şekilde hemen yaprağın üst kısmından kesin. Japon gülünü budarken çürümüş ve kurumuş çiçekleri arada bulunan ölü dalları ayıklayın ve kesin. Daha sağlıklı ve güzel görünümlü olması için çiçeğinizi sularken üzerine su püskürtün. Japon gülü tohumla yetiştiren bir bitki olmasının yanında fide ile de çoğalabilen bir bitkidir. Kendiniz veya sevdikleriniz için yeni Japon gülleri yetiştirip onlara hediye edebilirsiniz. İlk baharın ilk aylarında çiçeğinizin toprağını değiştirirken köklerinde çoğalmış olan filizleri ellerinizle hafif bir şekilde ayırın ve hazırlayacağınız yeni saksılara dikin. Bitkinize vitamin verebilir zararlılardan korumak için bitkiye uygun ilaçlar kullanarak çiçeğinizi zararlılardan koruyabilirsiniz. Evinizin bahçesinde ve saksıda kolaylıkla yetiştirebileceğiniz bu güzel Japon gülü çiçeğini sevdiklerinize de hediye etmeniz temennisiyle iyi günler dileriz.
" } ] }