Patatesli Gül Böreği; patatesli gül böreği hem yetişkinler için hem de çocuklar için tercih edilen bir börek çeşididir. İster kahvaltıda ister yemek yerine hem kolay hem besleyici hem de pratik bir börektir patatesli gül böreği.
Patatesli gül böreğini eskiden annelerimiz elleriyle açar sacın üzerinde pişirirlerdi. Fakat günümüz şartlarında maalesef bu mümkün olmuyor. Ama çalışan bayanlarında yardımına hazır yufkalar yetişmektedir. Hem pratik hem de kısa sürede hazırlanacak bir patatesli gül böreği yapacağız.
Patatesli gül böreği tarifi yapmak için gerekli olan malzemeler
Dört veya beş adet günlük yufka
Patatesli gül böreğinin iç harcı için gerekli olan malzemeler
Dört beş adet orta boy patates
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir çay kaşığı kırmızı pul biber
Bir tutam karabiber
Bir tutam kimyon
Yarım demet maydanoz
Yeteri kadar tuz
Patatesli gül böreğinin yufkalarının arasına sürmek için
Bir su bardağı süt,
Bir çay bardağı sıvı yağ.
Patatesli gül böreğinin üzeri için
Bir adet yumurta sarısı,
Yeteri kadar susam.
Patatesi gül böreği nasıl yapılır?
İç malzemeyi hazırlamak için orta boy tencereye tuz ve suyu koyuyoruz. İçerisine yıkadığımız patatesleri koyup pişinceye kadar kaynatıyoruz. Daha sonra pişen patatesleri bir çatal yardımı ile iyice eziyoruz. Diğer yandan da soğan ve maydanozu ince ince doğruyoruz. Patatesli böreğin harcını hazırlayacağımız tavaya sıvı yağ koyup soğanları pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Daha sonra patatesleri ve kullanacağımız baharatları karıştırıp soğumaya bırakıyoruz. Daha sonra da ince ince doğradığımız maydanozları ilave ediyoruz.
Patatesli gül böreği için aldığımız yufkaları tezgâhın üzerine üst üste koyup, üçgen şeklinde dört eşit parçaya bölüyoruz.
Diğer yandan da bir kâsenin içerisine sıvı yağ ve sütü koyup karıştırıyoruz. Tezgâhın üzerine serdiğimiz yufkaların üzerine bu harçtan sürüyoruz. Daha sonra da patatesli harçtan koyup, rulo seklinde saralım. Daha sonra da bu yufkaları içe doğru kıvırıp, gül şeklini veriyoruz. Hazırladığımız bu patatesli gül böreğini yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine diziyoruz. Daha sonra da bu böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, susamla süslüyoruz. Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığımız fırında ortalama 30- 35 dakika üzeri pişinceye kadar pişiriyoruz. Pişirdiğimiz bu patatesli gül böreğini ılık olarak servis ediyoruz.