Gül Reçeli

Gül Reçeli, en yaygın olarak Isparta ilinde kullanılan gül reçel, şerbet, gül suyu ve daha pek çok alternatif yiyecek olarak hazırlanmaktadır. Tabi ki ilk duyduğunuzda gülün reçelimi de olur diyebilirsiniz. Ancak yaptığınız zaman muhteşem bir lezzet ile karşılaşacağınızın garantisini verebiliriz. Bu arada öyle bahçeye diktiğiniz gülden reçel yapamazsınız.
Özellikle gül reçeli için en uygun olan mayıs aylarında henüz yeni açmış olan ince yapraklı Şam gülü ya da okka gülü ile yapılmalıdır. Gül reçelini hazırlamak için alacağınız güller mutlaka katmerli olanları ve mis gibi kokanları olmalıdır. Gül reçelini hazırladıktan sonra şekerlenme durumu genellikle muhafaza edilmesi ile alakalı olmaktadır. Eğer gül reçelini koyduğunuz kavanozu güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ederseniz kesinlikle şekerlenme durumu yaşamazsınız. Reçellerin hiçbir çeşidi kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemelidir. Eğer hazırladığınız reçelde şekerlenme durumu söz konusu ise bir kabın içerisine sıcak su koyduktan sonra reçel kavanozunu içine oturtun, bu şekilde şekerlenme problemini ortadan kaldırmış olursunuz. Gül reçelini hazır alabileceğiniz gibi kendiniz evinizde de hazırlayabilirsiniz. Hem kokusu hem de tadı diğer reçellere göre çok farklı olan bu lezzeti eğer denemediyseniz mutlaka denemelisiniz. Gül reçeli en çok Hindistan ve Polonya'da yaygın olarak tüketilmektedir. Hindistan'da "gulkand" ismi ile bilinen gül reçeli orada yaşayanlar tarafından kapalı olan kavanozlara gül ile şeker beraber konduktan sonra güneşte bekletilerek hazırlanıyormuş.

Gül Reçeli İçin Gerekli Olan Malzemeleri

  • 250 gram kokulu ve katmerli gül
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Gül Reçeli Nasıl Yapılır?


Gül reçelini yapmak için aldığınız pembe ya da kırmızı güller özellikle katmerli ve kokulu olan güllerin kuru ve sert olmayan yapraklarını seçerek yıkayın. Yıkadığınız gül yapraklarının suyunu süzmesi için süzgecin içerisine alın ve bir kenara kaldırın. Ardından gül reçelini kaynatacağınız tencerenin içerisine su ve toz şekeri ilave edin. Ocağın altını açın ve suyun içindeki toz şeker eriyene kadar karıştırarak kaynatalım. Şekerli su kaynadıktan sonra isteğe bağlı olarak suyunu süzen gül yapraklarını isterseniz bütün olarak isterseniz keserek tencereye ilave edebilirsiniz. Bütün malzemeler birleştikten sonra reçel koyu bir kıvam alıncaya kadar iyice kaynatın. Gül reçelinin kıvamı iyice koyulaşıp tam bir şurup kıvamını aldıktan sonra içerisine yarım limon suyunu sıkarak ilave edelim. Limon suyunu ekledikten sonra yaklaşık 2-3 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatalım. Gül reçelinin istenilen koyu kıvamının olup olmadığını anlamak için 1 çay kaşığı içinden alarak soğutun, daha sonra tırnağınıza ya da çay tabağına damlatarak kontrol edebilirsiniz. Eğer damlattığınız şurup dağılmıyor ise gül reçelinin kıvamı olmuş demektir. Reçel hazırlanıp ilk sıcaklığı geçtikte sonra kuru ve temiz olan cam kavanozların içerisine eşit olarak paylaştırın. Gül reçeli tam anlamı ile soğuduktan sonra kavanozların kapaklarını kapatalım. Ardından gül reçellerinin şekerlenmesini önlemek için mutlaka serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.
21.01.2024 17:12:38
Gül Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Gül Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Gül Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Gül Kurusu Rengi

Gül Kurusu Rengi, birçok alanda çok sık kullanılan oldukça etkili bir renktir. Özellikle gül kurusu rengi kendi içinde barındırmış olduğu enerjis...
Devamını Oku

Saç Gülü

Saç gülü, saç dönmesi olarak da bilinmektedir. Genel olarak gözlemlendiğinde saç gülü ile erkeklerde daha fazla karşılaşıldığı bilinmektedir. Özellikle erkek...
Devamını Oku

Gül Tohumu Nasıl Ekilir

Gül Tohumu Nasıl Dikilir, pek çok gül sever ve toprakla uğraşan bitki severler bunu merak edebilir. Bildiğiniz üzere gül dikiminde dikkat edilmesi gereken ol...
Devamını Oku

Gül Ağacı

Gül Ağacı, Çok yıllık çalı ve yarı odunsu bir bitki türü olan gül ağacı, çift çenekli bitkiler arasında yer alır. Oldukça hızlı büyüyen gül ağacı belirli ara...
Devamını Oku

Siyah Gül Fidanı

Siyah gül fidanı, görsel olarak enterasan bir gül şekli olan siyah gül fidanı oluştuktan sonra ortaya çıkan ilginç rengi ile ilgiçekiyor. Çok kıymetli...
Devamını Oku

Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir

Saksıda Gül Nasıl Yetiştirilir, Gül, Rosa cinsindeki güzel kokulu bitki türlerine verilen addır. Anavatanı Anadolu, İran ve Çindir. Bu güzel çiçeği saksıda n...
Devamını Oku

Sarmaşık Gül Fidanı

Sarmaşık gül fidanı, Sarmaşık gül fidanı ülkemizde görsellik olarak bahçelerde en çok tercih edilen gül çeşitlerindendir. Sarmaşık gül fidanı ekiminde göz ön...
Devamını Oku

Mavi Gül

MaviGül doğada doğal olmayan bir güldür. Mavi rengini veren pigment delfinidine genetik yapısı itibariyle sahip değildir. Delfinidin geninin olmaması ne...
Devamını Oku

Isparta Gülü

Isparta gülü; her bir ilin yöreselliği ile bilinen bir şeyi meşhurdur kiminin yiyeceği, kiminin ise içeceğidir. Isparta'nın ise gülleri meşhurdur. Müthiş gör...
Devamını Oku

Gül

Gül, rengi, kokusu, görünümü ve insanlarda uyandırdığı güzel hislerle en beğenilen çiçeklerden biridir. Gülgiller familyasından olan gül, Mayıs ve Haziran ay...
Devamını Oku

Gül Bakımı

Gül bakımı, Güller saksı içerisinde satın alındığı zaman her mevsim dikilebilir. Gül alırken fidanları dikkatle incelemek gerekmektedir. Güllerin üzerinden ç...
Devamını Oku

Kırmızı Gül

Kırmızı gül, aşk, sevgi ifade eder. Sevdiğiniz için sevdiğinizi söylemek için en anlamlı en uygun çiçek kırmızı güldür. Kırmızı gül diğer güllerden çok ...
Devamını Oku

Gül Nasıl Dikilir

Gül Fidanı Nasıl Dikilir? Gülfidanı dikimi gülün türüne iklim ve bahçe düzenine göre çeşitli şekillerde yapılabilir. Güllerin türüne göre bahçe düzenlem...
Devamını Oku

Japon Gülü

Japon gülü, Aşırı sıcağı ve soğuğu sevmeyen Japon gülü beyaz, kırmızı, sarı ve pembe renkte çiçekleri bulunur. Parlak canlı renkleriyle salon bitkisi olarak ...
Devamını Oku

Siyah Gül

Siyah gül, siyah gül çiçekler arasında en etkili ve çok güzel olan bir gül çeşididir. Güller birçok rengi ile bilinir. Kırmızı, pembe, beyaz ve sarı güller v...
Devamını Oku

Pembe Gül

Pembe gül, pembe gül çok eski zamanlardan beri bilinen yetiştirilen Gül çeşitlerinden biridir çok eskilerden beri pembe Gülün farklı türleri ve farklı t...
Devamını Oku

Beyaz Gül

Beyaz Gül, o masumiyeti, saflığı, gizliliği el değmemiş güzelliğiyle sembol olmuştur. Dünyanın birçok kültüründe ilk gülün beyaz olduğu, diğer renkteki ...
Devamını Oku

Gül Fidanı Dikimi

Gül Fidanı Dikimi, Gül çiçeklerin kraliçesi diyebiliriz bahçelerin olmazsa olmazıdır denebilir. Her bahçenin önemli bir ögesidir, güllerin birçok çeşitl...
Devamını Oku

Sarı Gül

Sarı Gül, diğer güllere karşın daha kısa bir geçmişe sahip olan sarı gül, Avrupa'nın 18. Yüzyıla kadar dikkatini çekememiştir. Daha sonra Orta Doğu'da...
Devamını Oku

Gül Dikeni

Gül dikeni, renk ve kokularıyla güller insanları asırlardır hayran bırakmışlardır. Tatlı sert deyimine en çok yakışan bitkilerden biri güldür. Güzellik ve ta...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Gül Kurusu Rengi
Saç Gülü
Gül Tohumu Nasıl Ekilir
Gül Ağacı
Siyah Gül Fidanı
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024