Gülün Faydaları Nelerdir?
19 Haziran 2024

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gül bitkisi, gülgiller ailesinin Rosa cinsinden olan, kırmızı, pembe, sarı ve beyaz renklerde açan oldukça güzel kokan bir bitki türüdür. Gül çiçeğinin ana vatanı olarak Anadolu, Çin ve İran bilinir. Fakat günümüzde hemen her yerde gül rahatlıkla yetiştirilmektedir. Oldukça hoş, kıymetli ve değerli olan bir çiçek çeşidi olan gül, bahçe ile parkların süslenmesinde kullanıldığı gibi, teraslar, odalar ve balkonlar da süslenmektedir. Kesme çiçekçilik alanında oldukça fazla talep edilen bir çiçek türüdür.

Gül bitkisinin yuvarlak ve kesitli yeşil renkte olan gövdesi oldukça yoğun dikenlerle kaplıdır. Almaşık bir şekilde dizili hafif tüylü ve oval şekilli kenarları dişlidir. Gülün bir yaprak sapında üç ile yedi adet yaprak bulunur. Gül bitkisinin ilkbahardan başlayarak sonbahara dek zaman zaman açan sarı, beyaz, kırmızı, pembe ve turuncu çiçekleri vardır. Süs bitkisi olarak oldukça fazla renkte ve katmerli çeşitleri de yetiştirilir.

Gül, yarı gölgeli, güneşli ama rüzgarsız bölgeleri, killi, suyu iyi akıntılı yerleri ve bitkisel toprakları sever. Gül tohumu ve daha çok gövde çelikleri kullanılarak çoğaltılan bir bitki türüdür. Şam gülü veya Isparta gülü adı verilen bazı hoş kokulu gül çeşitlerinin çiçeklerinin taç yaprak kısımlarında uçucu yağ, gallik asit, anthosyanin, tanen, kuersitrin ve diğer bazı yağ çeşitleri bulunur.

Güzel kokan gül yaprakları bazı bölgelerde pastalara ve salatalara konur. Gül reçeli, şurubu ve sirkesi yapılarak da tüketilir. Taç yapraklarının damıtılması ile elde edilen gül yağı parfümeri alanında yoğun bir şekilde kullanılır. Gül, Türkiye'nin tarım alanında önemli bir dış satım ürünüdür. Gül antiseptik yani mikrop öldürücüdür.

Gül, birçok sağlık faydasına sahiptir:
  • İshali keser.
  • Bademcikte ve boğazda oluşan iltihaplanmayı giderir.
  • Mikrop öldürücü etkisi vardır.
  • Gül çiçeğinin yapraklarını kaynatarak elde edilen çay, bağırsakları rahatlatır ve bulantıyı keser.
  • Göz banyosu için kullanıldığında göz nezlesini ve kanlanmayı giderir.
  • Gül suyunun gargarası, ağızda oluşan yaralara ve diş ağrılarına iyi gelir.
  • Gül suyu ve gül yağı, cilde canlılık verir ve cildi gerginleştirir.
  • Gül suyuna batırılan bez, alına konulduğunda baş ağrısını giderir.
  • Reçel olarak tüketilen gül, mideyi güçlendirir.
  • Gül suyu, kulak ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
  • Gül suyu, beyni ve aklı kuvvetlendirir, duyuları keskinleştirir ve yaşam kuvvetini artırır.
Gül Nasıl Kullanılır?

Gül bitkisi çeşitli şekillerde kullanılabilir:
  • Gül kremi, gül reçeli, gül likörü, gül konservesi, gül yağı, gül suyu, gül lokumu ve gül şarabı olarak tüketilebilir.
  • Kurutularak saklanan taç yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı üzerine bir bardak kaynar su dökülerek yaklaşık olarak 10-15 dakika süreyle demlendirilerek bir çay hazırlanabilir. Elde edilen çaydan günde üç defa bir bardak içilir.
  • Yaralar ile göz banyoları için hazırlanan çay dıştan uygulanır.
  • Gül yağı ve gül suyu, parfümeri, krem ve kozmetik sanayisinde kullanılır.
  • Gül suyu cildi güzelleştirir ve gül reçeli mideyi kuvvetlendirir.
Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Gül suyu birçok faydaya sahiptir:
  • Ağız ve boğaz iltihaplanmalarına iyi gelir.
  • Saçtaki kepeklenmelere karşı etkilidir.
  • Cilt bakımında kullanılır.
  • Eklem iltihaplanmalarına iyi gelir.
  • Sindirim sistemi iltihaplarını giderir.
  • Küçük cilt yaralarını iyileştirir.
  • İshali keser.
  • Kesikler, ergenlik sivilceleri, göğüs hastalıkları, ezikler ve burkulmalarda etkilidir.
Gül Yağının Faydaları Nelerdir?

Gül yağı, gül suyunun aksine hafif müshil etkisine sahiptir ve kabızlığa iyi gelir. Ayrıca:
  • Ciltte oluşan doğum lekelerini alır.
  • Cilde canlılık kazandırır ve cildi gerginleştirir.

Gül bitkisi, hem estetik hem de sağlık açısından birçok fayda sağlar ve çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Gülmek Türleri ve Özellikleri

Gülmek Türleri ve Özellikleri

Siyah Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Siyah Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Nasıl Budanır?

Gül Nasıl Budanır?

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Türleri ve Özellikleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Gül Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Gül Nasıl Dikilir?

Gül Nasıl Dikilir?

Güncel

Gül Baklavası Tarifi ve Malzemeleri

Gül Baklavası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarı Gül Türleri ve Özellikleri

Sarı Gül Türleri ve Özellikleri

Pembe Gül Türleri ve Özellikleri

Pembe Gül Türleri ve Özellikleri

Gül Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gül Yağı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gülün Faydaları Nelerdir?

Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Gül Suyunun Faydaları Nelerdir?

Gül Türleri ve Özellikleri

Gül Türleri ve Özellikleri

Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri

Beyaz Gül Türleri ve Özellikleri

Gül Kurusu Rengi Türleri ve Özellikleri

Gül Kurusu Rengi Türleri ve Özellikleri

Gül Fidanı Dikimi Nasıl Yapılır?

Gül Fidanı Dikimi Nasıl Yapılır?